Curiositats

CONEIXEU L’ORIGEN DEL NOM DE CASTELLFOLLIT DE LA ROCA?

Etimològicament parlant, ens trobem davant de dues versions sobre l’origen del nom de Castellfollit de la Roca. Una diu que està relacionat amb l’existència d’un castell a la zona i ho justifica dient que ja l’any 1096 se cita el nom de “Kastro Fullit” i en altres documents posteriors apareixen els noms de “Castello-follito” i “Castro-follito”. Pel que fa a la paraula “follit”, sembla derivar del fet que la construcció és laminada, és a dir, feta amb pissarra. Tenint en compte que aquesta roca no es troba per la rodalia, es creu que el nom es dona per similitud amb el basalt i els seus blocs de columnes hexagonals.


L’altra versió diu que no prové de cap construcció militar edificada al cim de la cinglera, sinó de la silueta que el mateix espadat basàltic forma, ja que s’assembla a una gran fortalesa. Pel que fa a la segona part del mot -“follit”-, la vista ens mostra les formacions de basalt com si fossin fulles allargades, d’aquí el nom “castell del fullatge”.

Recentment, s’hi ha afegit “de la roca” per evitar confondre’l amb els altres dos pobles anomenats Castellfollit que hi ha a Catalunya.


CONEIXEU LA HISTÒRIA DEL PONT TRENCAT?

El pont trencat que trobem a tocar la carretera té una llarga història de desgràcies. El pont data de 1908, però poc després de la seva construcció es va veure que alguns estreps s’afermaven sobre terrenys movedissos, fet que provocava l’aparició d’esquerdes i, per tant, fou necessari refer-lo.


Posteriorment, al final de la Guerra Civil, els republicans en retirada van volar el pont per impedir el pas als nacionals. Feia pocs mesos que s’havia pogut tornar a utilitzar quan l’aiguat de 1940 provocà la desaparició de dos arcs. Aquest fou l’infortuni definitiu: no es va reconstruir més, sinó que es va optar per fer un altre pont, l’actual.


SABÍEU QUE EL RELLOTGE DE CASTELLFOLLIT ÉS FRUIT D’UNA PROMESA?

El rellotge situat a la plaça de Sant Roc és el fruit d’una promesa que feu un monàrquic de la Garrotxa, que es presentava com a diputat a Corts els anys 1919-20, si el poble li donava suport, com així va ser. L’any 1924 es feu la instància per a la seva construcció, que acabà a mitjans del 1925. La factura pujà a 29,35 euros.


SABÍEU QUE EL PINTOR JOSEP BERGA I BOIX COMENÇÀ LA SEVA TRAJECTÒRIA ARTÍSTICA A CASTELLFOLLIT?

Quan estudiava per capellà aprofitava les vacances d’estiu per guanyar uns diners i, entorn dels anys 1885-86, el rector del poble li feu l’encàrrec de pintar els laterals de la capella de Sant Isidre de l’església i adornar-los, com ell mateix explica en el seu llibre “L’estudiant de la Garrotxa”, amb “plafons verds figurats, ratlles blanques i negres, combinades amb notable valentia”. Posteriorment, gràcies a la bona acollida del primer treball, pintà la capella fonda, esglesieta dedicada a la Verge del Roser.

Desgraciadament, l’incendi de l’església durant la Guerra Civil també va destruir aquestes pintures.


SABÍEU QUI ERA EN WALTER KAHLER-LANG?

La placa que hi ha a l’església vella és en homenatge del President d’Honor dels Amics de l’Alta Garrotxa. Nascut a Detmold (Alemanya) l’any 1900, l’any 1923 se li manifestà el seu esperit aventurer i deixà la seva professió de farmacèutic per dedicar-se a l’aventura. Donà diverses vegades la volta al món, fet que el va conduir a fer sovint breus estades al poble, on ajudava en treballs de recuperació d’esglésies romàniques de la comarca. Aquest il·lustre rodamon se sentia identificat amb la Garrotxa i amb la seva gent.


SABÍEU QUE EL POBLE DE CASTELLFOLLIT VA SER UN DELS CAPDAVANTERS A L’HORA DE TENIR TELÈFON?

L’any 1904 es van ajuntar els alcaldes de Castellfollit, Olot i Begudà amb l’objectiu d’establir la comunicació telefònica entre aquests tres pobles. El 1906 se n’aprovà la creació i el 1907 ja hi va haver la xarxa instal·lada i funcionant. L’any 1913 el telèfon no solament arribava a tota la província sinó també a la resta d’Espanya.


CONEIXEU ELS NOSTRES GEGANTS?

Castellfollit té els gegants Roc i Bàrbara des de l’any 1996. Són fets de cartró-pedra i porten una estructura de fusta per subjectar-los. La Bàrbara fa 3,62 metres d’alçada i pesa 33 kg, mentre que en Roc fa 3,80 metres i pesa 35 kg.

Per iniciativa popular s’han incorporat recentment en Mushu, la Pauleta, en Pinet, en Gaspar i en Perot personatges que els ajuden a amenitzar la festa.

Aquests, però, no són els primers personatges de faràndula del poble. Anteriorment, al voltant de 1913, ja hi havia hagut una parella de gegants, que malauradament duraren poc. Posteriorment, l’any 1979, durant la Festa Major, s’inauguraren 9 cap grossos inspirats en personatges reals del poble; aquests, però, patiren la mateixa dissort i també desaparegueren.


SABÍEU QUE A CASTELLFOLLIT HI HAVIA UN MUSEU DEL VIETNAM?

Fins fa pocs anys, a Castellfollit es podia trobar una exposició particular sobre la guerra del Vietnam que era considerada única a Europa. Fa uns anys el propietari va decidir tancar l’exposició i, per tant, no està oberta al públic visitant.

Adreça: carrer Sant Josep, 1

Pàgina web: www.museodevietnam.com

E-mail: demiquels@ctv.es

Telèfon: 972 294 316